Zenit 122

Mayıs 4, 2012 0 yorum 5106 okunma

Çocukluğumda fotoğrafım çekilirken elime almak için çırpındığım, saatlerce yalvardığım güzide makine. 1990 model olmasına rağmen hala onlarca liralık dijital fotoğraf makinelerine taş çıkartacak kondisyonda. Rus yapıyor abi.

Fotoğrafa meraklı çoğu insanda mutlaka bir dönem için bulunmuştur.

Dijital fotoğraf makinelerinin tüm piyasayı ele geçirip analog slr’ları silip süpürmeden önce, fotoğrafa meraklı, meteliğe kurşun atan gençliğin enbüyük silahlarındandı bu sevimli Rus dev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rus optik teknolojisinin geç seksen-erken doksanlardaki medar-ı iftiharı, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte, çuval çuval Türkiye’ye getirilip Karaköy ya da Cağaloğlu’ndan, daha olmadı yurt sathındaki herhangi bir Rus pazarından komik fiyatlarla satın alınılabilen olmuş, sonradan iş uyanılınca en ufak parçasına dahi bir ton para istenir olmuş, bugün hala gençliğinin baharını sürdüğünü zanneden pek çok kişinin enstantane, diyafram, netlik, odak uzaklığı, asa ayarı gibi kavramlarla ve amatör fotoğrafçılığın amatör dünyasıyla tanışmasını sağlamıştı. Benden yaşlı olan bu makine hala tıkır tıkır çalışmakta.Kalaşnikf ayarında  makinedir Zenit 122.

 

Hantal gövdesine, kısıtlı ayar seçeneklerine, orta kalite objektiflerine ve olmasa da olur pozometresine karşın, dayanıklılığı, esnekliği, her yola gelirliği, en önemlisi de ekonomikliğiyle çok sevildi, çok kullanıldı. O dönem Honda’lara, Suzuki’lere kafa tutan Lada 4×4’ler misali, Canon’lar, Nikon’lar, Minolta’lar karşısında kendini ezdirmedi. Kalaşnikof kurma kolundan az daha hafif kurma mandalı ve tabanca atışı gibi ses çıkaran deklanşörü, omuz göçerten ağırlığı ve üzeri Kiril alfabesi yazılı kayışıyla, kendisini harbe giden bir kızıl ordu neferi gibi hissettirdi kullanıcısına.

Teknik Özellikler:

Film tipi: 35mm
İmaj büyüklüğü: 24×36 mm
Lensler: Helios 44M-4 58mm 1:2
Lens takma şekli: M42 vidalı
Filtre büyüklüğü: 52mm
Odaklama: Mat alanda bölünmüş imaj tipi manuel odaklama, microprizma ve ground glass rings
Poz-Metre: TTL sistemli, LED göstergeli, bakaç içinde
Poz-kontrol: – Manuel mod – Hız 1/500 sn’den 1/30 sn +B – minimal flaş senkronizasyonu 1/30 sn – dahili zamanlayıcı 7-15 sn gecikmeli çekim
Manuel film besleme ve sarma
Film hızları ISO 16-500 manuel ayar
Güç kaynağı: STs-32, MTs 0.105, Mallory D386 veya Seiko SB-B8 tiplerinde 2x3V pil