Saü Ybs Stajı Nasıl Geçiyor ?

Nisan 18, 2017 0 yorum 4592 okunma

İlk öğrenciler bizdik, ilk zorunlu staja gidenler de biz olduk. Peki süreç nasıl başladı? Ben stajı nasıl buldum? Neler yapıyorum? Staj nasıl gidiyor? Hepsini teker teker cevaplayacağım sevgili gençler.Ybs’de 7+1 sisteminin bir getirisi olarak zorunlu staj uygulamasında bulunacak ilk fedailer benim de dahil olduğum dönem oldu. Uygulama ilk defa yapılacağı için öğrenciler de hocalar da ilk etapta bir deneyimsizlik yaşadı desek yalan olmaz. Ne nasıl olacak kimse bilmiyordu. Tabi staj yeri arama çalışmaları daha 7. dönemin başında itibaren herkesin gündemindeydi. Sakarya’da mı yapsak kendi memleketimizde mi? Kurumsal bir firma mı, kobi mi? Aklımızda deli sorular. Tabi pek çok arkadaşımız firmalara cv göndermelere başlamıştı. Olumlu olumsuz dönüşler de alıyorlardı. Hocalar da arada naptınız staj yerlerini diye sormadan geçmiyordu.

Ybsci yoldaşlarım; bölüm Sakarya’da da yeni piyasa da da yeni. İşletmeler yönetim bilişim öğrencisi ne yapar ne bilir bilmiyor. Bizden bihaberler. Arada bölümden haberi olan insanlar çıksa dahi bu sayı nadir. Bölümün ismini duyan var içini bilen yok. Kısacası ses var görüntü yok kaynatasızlar . Ayriyeten bilgi-işlem stajyeri sektörde meslek lisesi öğrencisinin doldurduğu bir boşluktur. Ki yaptıkları iş de bizim iş tanımımıza uymaz. IT’de teknikerin yapacağı işler bizi ilgilendirmiyor. Sevgili gençler, bizim işimiz format atmak, mail adresi açmak, ağ kablosu döşemek değil.

Bunları yaptığınız bir firma size katkı sağlamaz. Mezun olunca gider bir bilgisayarcı açar pc toplar format atarsınız artıkın. Hepimiz kendi bilgisayarımızın problemlerini çözecek kadar teknik donanım ve yazılım bilgisine sahip olarak yetişiyoruz. Yetişmeyen arkadaşım varsa dönsün bir kendini sorgulasın bir zahmet 4 yıl boyunca ben ne yaptım diye.  Hani outlook niye açılmıyor bu chrome niye çöktü ya diyerek kimseye muhtaç olmadan kendi göbeğinizi kendiniz keseceksiniz sevgili gençler. Hz.Google’a bir başvurun sorduğunuzdan fazlasını öğrenirsiniz. İnanın bir insana sormaktan çok daha faydalı ve verimli.

Arkadaşlar bölümün piyasaya tanıtılamasında biz yeni mezunlar ve akademisyenlerimize çok iş düşüyor. Ki ilk staja çıkan öğrenciler olarak bir bakıma bölümün karizmasını oluşturacak öğrenciler biziz. Stajda olan arkadaşlara buradan bu konu hakkında selamlar yollayalım. Ben elimden geleni ardıma koymuyorum ki benden sonra da ybsciler gelip benim firmamda staj yapabilsinler. Sevgili akademisyenlerimiz sizin açtığınız ve açaçağınız kapılar da bizler için çok önemli. Sizi de sahneye davet ediyorum. Sektör bize aç ama yükseklerden bağlantı kurmak aşağıdan kurmakla bir değil. Sizin uzattığınız el köprü oluyor bizimkisi suya değmiyor. Bu konuda yol göstermenize ihtiyacımız var.

Peki ben stajı nasıl buldum. Arkadaşlar staj LinkedIn’den kolay kolay bulunacak bir şey değil. Doğru insana anında ulaşmanız gerekiyor. Yerdeki meyveyi herkes toplar, sizin ağacın en tepesindeki meyveyi koparımanız gerekiyor. Bu yüzden online network değil de yüzyüze el sıkışarak yaptığınız network size büyük katkılar sağlayacaktır. Hiçbir insanı küçümsemeyin hayat bu ne olacağı belli olmaz. O önemsemediğiniz insan sizi olmadık yerlerle bağlantı kurmanıza vesile olabilir. O yüzden insan ilişkilerinize dikkat edin. İyi insanlarla olan bağlarınızı koparmamaya bakın. Benim beraber bisiklet sürdüğüm bir arkadaşım vardı. Yurtdışına gitti geldi. Daikin’de işe başladı. Ben tanıştığım günden beri ietişimi koparmamış yurtdışındayken bile devam ettirmiştim. Dedim böyle böyle staj yapmam gerekiyor. Sizin firma nasıl bu konuda falan. Dedi ben IT’nin başındaki insana bir çıtlatayım. Söylemiş böyle böyle diye. Bilgi-İşlem’de staj yapması gerekiyor diye. O da Bilgi işlem’e lise stajyeri alıyoruz ama gelsin görüşelim demiş. Buradan tekrar teşekkürlerimi ileteyim kendisine.

Görüşmeye gittim. Tabi japon firması özgeçmişi ingilizce hazırlayıverdim. Bir zahmet yani dedim. Şu anki şefim karşıladı beni bir odaya aldı. Anlat dedi ne yapmak istiyorsun, neden Daikin, Ybs ne iş yapar? Cv’mi de önüne çekti bir yandan inceleme yapıyor. Başladım, öncelikle bilgi işlem diye gelmemin sebebi bölümün isteği. Fakat benim işim onarım değil dedim. İşin sistem kısmında yer almam gerekiyor. Sizin bilişim süreçlerinize dahil olmak, kullandığınız bilişim sistemlerinde size destek olmak, yeni sistemlerin geliştirilmesinde yer almak, halihazırda kullanılan sistemleri iyileştirmek, raporlamak ve analiz yapmak istiyorum dedim. Tabi staj süresi imkan verdiği sürece dedim. Sonra aldığım derslerden özet olarak bahsettim. İşletmeye de bilişime de yatkın olduğumu belirttim. Ben gitmeden önce ufak tefek araştırma yapmıştım firma hakkında siz de mutlaka yapın. Çok faydası oldu bu ön araştırmanın. Hatta görüşeceğiniz kişi ile ilgili de araştırma yapın. Laf ERP’den açıldı. Dedim böyle böyle opensource kendi ERP’mizi kurduk kullandık diye. ERP üzerine epey konuştuk.

CV’nin alt kısmında Sosyal Aktivitelere yer vermiştim. Bisiklet, kamp, doğa sporları falan görünce muhabbet aldı başını gitti. Staj görüşmesi yerini goygoya bıraktı. Bizim şef de bisiklet hastası çıktı. İlk baştaki ciddi hava gitmiş yerini hoş bir sohbet havası almıştı. Birbirimizi oradan yakaladık. Sonra staj başvuru formunu falan doldurdum. 2 hafta sonra aradılar gel evraklarını tamamla diye.

Peki stajda neler yapıyorum ? İlk etapta bir oryantasyon sürecinden geçiyorsunuz. Bulunduğunuz departmanı insanları tanıyorsunuz. İş süreçlerine adapte olmanız gerekiyor. Benim şefim ben başvuruyu yaptığımda IT’nin başındaydı fakat ben staja başlamadan önce Satınalma departmanına geçiş yapmış. Gerçi reyizin Daikin TR’de dolaşmadığı departman kalmamış o ayrı. Daikin yokken o varmış. Şaka bir yana Daikin airfeli satın alarak TR piyasasına girdiği için airfel zamanından bu yana firmada çalışıyor.  Tecrübe akıyor. Bizim ismini duyduğumuz ERP yazılımlarının implementasyonunu yapmış birisi. Soyadı ERP olsa göze batmaz o kadar diyorum. Bu sebeple staj sorumlum yönünden oldukça şanslıyım.

Stajda ilk olarak ERP felsefesinin ne olduğunu öğretti. ERP nin iş yapış şekillerini nasıl değiştirdiğinden bahsetti. Çoğu şey hakkında ön bilgi verdi. Fakat yapacağım işler hakkında ucu açık bıraktı. Ki ben yaptıkça öğrendim. Sevgili arkadaşlar Süreç Analizi, Sistem Analizi ve Tasarımı, Sistem simülasyonu, Uml modelleme, Nicel veri analizi, istatistik gibi derslerinize dikkat edin. Çok işinize yarayacaklar.  Özellikle analitik tarafınızı güçlendirin. Süreçleri olayları anında analiz edip darboğazları, riskli noktaları belirlemeniz lazım. Sorunlara geçici değil kalıcı çözümler getirmelisiniz. Ben staj boyunca raporlama, süreç analizi, süreç yönetimi, veri analizi, sistem testleri gibi işler yaptım, yapıyorum da. Sistem testleri epey keyif adlığım bir süreçti. Şöyle iki sistem var birbirinin aynısı. Biri canlı sistem şu an aktif olarak firmadaki kullanıcılar tarafında kullanılan sistem, diğeri de test sistemi. Yapılacak olan bir güncelleme önce test sisteminde A’dan Z’ye test ediliyor. Testler esnasındaki hatalar bildiriliyor, düzeltiliyor, sorunsuz çalıştığı anlaşıldığında o güncelleme canlı sisteme aktarılıyor. Böylece iş süreçlerinde herhangi bir aksama meydana gelmeden güncellemeler gerçekleştirilmiş oluyor.  Yani kısacası arabanın tekerinin patlak olduğunu yolda öğrenmekle evde kontrol edip öğrenmek arasındaki fark gibi düşünebilirsiniz. Daha da anlatılabilir bunun gibi işler fakat o da fazlasını merak edenlere kalsın.

Daikin’de staj nasıl peki? Arkadaşlar Daikin stajyere ucuz işgücü gözüyle bakmıyor. Gelsin burada ayak işlerini yapsın, fotokopi çeksin, evrak düzenlesin diye almıyorlar. , Stajyere bir şeyler öğretiyoruz o da bize bir şeyler öğretebilir gözüyle bakıyorlar. Etkileşim karşılıklı. Bir şeyler öğrenen sadece siz değilsiniz yani. Çalışanlar da bizden bir şeyler öğreniyor. Kimse bir şey öğretmekten hiç çekinmiyor. Bildiklerini sonuna kadar paylaşıyorlar. İnsan ilişkileri de üst düzeyde. Öyle ki stajyer olarak hiç bir şeyden mahrum bırakmıyorlar bizi. Hep beraber dışarıya yemeğe gidilecekse beraber gidiyoruz, bir şey kutlanıyorsa beraber kutluyoruz. Stajyerin doğum günün kendi arkadaşlarının doğum günleri gibi kutlanıyor. Abi, abla -kardeş ilişkisi içerisinde mutlu mesut stajımızı yapıyoruz. Tavsiye eder miyim ? Ederim. Biz burada birer çalışan gibiyiz. Bu stajyer bugün var yarın yok muamelesi değil. Zira bugünün stajyeri yarının çalışanı olabilir. Ben ister miyim? Daikin beni kabul ederse neden olmasın?

Staj sektör hakkında pek çok fikrimi değiştirdi. Bir firmanın dışıyla içinin arasındaki farkı keşfettim. İş süreçleri nasıl yürüyor onu gördüm.Daha doğrusu teori pratikte nasıl yürüyorun farkına vardım. Her şey kitaba göre mi yürüyor yoksa kitabın olmadığı yerde insanlar kendi kurallarını mı koyuyorlar ? Hayallerdeki işletme vs hayatlardaki işletme neymiş öğrendim. Şu var ki en kritik nokta ise sorumluluk konusu. Attığınız adımdan dahi sorumlu olmanız gerektiğini fark ediyor insan. Yaptığınız en ufak hatanın dahi çok büyük sonuçları olabilir. Yaptığınız çalışmanın sonuçlarından etkilenecek çok sayıda insan var. Bu yüzden pür dikkat olmalısınız. Kısacası yaptığınız işin hakkını vererek yapın. Ayriyeten yaptığınız işi raporlayabilmeniz de çok önemli. Ofis ortamında çalışacaksanız insan ilişkilerinizi oldukça geliştirmelisiniz. Karşınızdakine kötü bir şey söylüyor olsanız dahi kırmadan söyleyebilmelisiniz. Bu konuda üslubunuz çok önemli. Neyse gençler kendiniz yaşayın kendiniz öğrenin fazlasını. Bilgi almak isteyen varsa buralardayız. 🙂